torsdag 28 mars 2013

Om gluten i öl

Finns det glutenfritt öl? Öl är ju som bekant gjort på sädesslag som innehåller gluten, men samtidigt processas materialet ganska väl, så man undrar ju om det är säkert för glutenintoleranta att dricka öl.

Men jorå, det är lugna puckar, beroende på vilken sort man väljer. I en rapport från SLV hittar man följande:

(länk: http://celiaki.se/wp-content/uploads/2013/03/Gluten-i-maltdrycker-SLV-rapport-3-20131.pdf )

Och på allergimat.com står följande att läsa:

Resultat vid en äldre (mer än 10 år) undersökning

- Lättöl innehåller vanligen inte gluten, om de inte är mörkt öl.
- Svagdricka kan innehålla gluten.
- Julöl som är mörka, kan innehålla gluten, oberoende av alkoholstyrka.
- Porter och stout innehåller inte gluten, om det inte är av typen Guinness, då är halten gluten mycket hög eftersom man använder vetemalt vid tillverkningen.
- Öl med alkoholhalt kring 3,5 procent innehåller vanligen inte gluten, såvida de inte är mörka.
- Starköl innehåller vanligen gluten om färgen är brungul, mörkbrun eller svart (mörkt). Enstaka öl kan sannolikt innehålla gluten även om färgen är ljusbrun. 
- Överjäst öl, som t ex Guinness, har höga halter gluten. I överjäst öl av typen Ale och Duvel är glutenhalten lägre.
- Veteöl har höga halter gluten.
- Färsköl har oftast höga eller mycket höga halter gluten.
- Majsöl och risöl innehåller inte gluten även om malt ingår i receptet.


Så drick på bara alla glutenintoleranta!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar