måndag 23 augusti 2010

Valår valår...

Så här i rösttider har jag sett över mina politiska hjärtefrågor, för politik är egentligen något jag sällan tänker på. Det här är mina idealistiska naiva tankar om:

Invandring:
Invandring är bra! Fräscha vindar till Sverige liksom, och utsatta personer ska kunna få fristad. Speciellt ensamkommande barn och familjer under hot. Dock gör man en björntjänst genom att ta in fler än man kan integrera. Integrationsarbetet är kostsammare än man tror för att det ska fungera bra, men samtidigt tror jag att om man satsade mer resurser på det under ett par år skulle det löna sig i form av mer effektiva och billigare integrationsmetoder.
Speciellt psykisk och somatisk sjukdom bör man se till att kartlägga så fort invandrarna kommer hit. För att integrationen ska fungera så bra som möjligt krävs det att invandrarna får arbete och kan ta del av samhället.

Försvaret:
Att allmänna lumpen avskaffades är väl okej, men jag är inte helt hundra med att man ska lägga samhällets försvar på en liten grupp specialiserade militära styrkor. Att försvara ett land är så mycket mer än militärt, att lära sig andra praktiska kunskaper kan vara minst lika viktigt och samtidigt skänka självförtroende hos befolkningen om en krissituation skulle uppstå.
Det behöver inte heller bara vara praktiska kunskaper, utan även teoretisk kunskap kring hur vårat land skulle kunna angripas med de nya attackvägarna, som terrorism eller IT-angrepp, och de kunskaper och förmågor man kan tänkas behöva för att klara av en akut situation såväl som vardagen under ett angrepp.

RUT-avdrag:
Dvs. att det ska vara billigare för gamla att få hemtjänst, ptja, jag tror det kan vara en bra idé, speciellt för unga som kan starta egna små hemtjänstföretag och enklare få ruljans när marknaden är större. Det är en marknad som växer, som kan ge många arbetstillfällen till unga som annars har svårt att få jobb!

Ekonomi:
Det kostar jättemycket att arbeta i Sverige, visserligen har vi en stor välfärd, och det är svårt att lägga skatten någonstans där den inte "tar plats". Jag tror att man ska införa temporära arbetsskattelättnader hos utsatta grupper så de blir mer attraktiva att anställa, men också se till att pengar stannar i Sverige på andra sätt, genom att stimulera export och nyetablering.

Skola och utbildning:
Jag tror det är dumt att man ska införa avgift på högskolestudier i Sverige för utlänningar, på det viset att skolorna kommer få mindre anslag och mindre resurser att bedriva sin verksamhet.
Men å andra sidan, om man behåller den totala summan skattepengar som går till högskolor samtidigt som man inför en avgift för utlänningar, så kan man kanske både "få äta och behålla kakan". Jag menar, genom att ha en hög kvalitet på studierna blir Sverige attraktivt som studieland, och studenterna blir mer villiga att betala studiekostnaden!
Det behöver dessutom inte vara så att man antingen har en avgift eller inte. Genom att ha en lägre avgift än andra länder, men samtidigt behålla den totala summan som man ger i bidrag till högskolorna, så får man både hög kvalitet på utbildningen och en attraktiv studiemiljö för utlänningar, som ser svenska utbildningar som "ett bra deal"!

Mer skola:
Sparade pengar är betydligt mer pengar än spenderade pengar, om man ser till skatt och liknande. Genom att satsa mer på undervisning i privatekonomi, tidigare i skolgången, så kan man lära ungdomar grunderna till en sund inställning till sin ekonomi. Men jag tror det är viktigt att undvika pekpinnar. Man ska ge tydliga incitament till varför man ska spara, så att det blir lättbegripligt och lätt att ta till sig.

Hälsa:
Hälsa är grund och botten för att ett samhälle ska kunna fungera, för att man ska kunna jobba, och för att man ska kunna engagera sig i politiska frågor. Att allt fler dricker alkohol, speciellt i tidigare ålder, är ett jättestort problem. Alkohol- och drogbruk ger förändringar i hjärnan som påverkar impulskontroll och förmågan till abstrakt tänkande. De två viktigaste faktorerna till framgång senare i livet.
Det finns såklart en anledning till att ungdomar dricker, men genom att sätta större insatser mot langning av alkohol, och framför allt hårdare straff mot langarna, så försvinner incitamenten att olagligt sälja alkohol. Speciellt ska man följa upp återfallslangare, eftersom de langar i större skala och bidrar mer till problemet.

Religion:
Det ska vara fritt att bära slöja, men inte som täcker ansiktet, eftersom det är en säkerhetsfråga. Staten ska inte lägga sig i eller understödja religion vare sig det gäller islam eller kristendom.
Skolor ska inte få vara religiösa, oavsett inriktning, det man lär sig i skolan ska vara så objektivt som möjligt (även om fullständigt objektivitet såklart är omöjlig att uppnå).
Religionsundervisning ska vara åsiktsneutral, samtidsorienterande och visa på sociala och ekonomiska samspel och frågeställningar mellan religioner, inte ställningstagande.

Patent och Vård:
Just nu är vården fel; vi har statliga sjukhus och vinstdrivande läkemedelsföretag. Detta gör att det inte forskas så mycket på mediciner med låg vinstmarginal, samt att man inte bedriver mer forskning på gamla mediciner som patenten gått ut på, eller på naturmedicin som är svår att patentera.
Istället borde man privatisera vården och införa mer konkurrens, samt förstatliga läkemedelsbranschen.
Det är såklart hur lätt som helst att säga, men svårare att genomföra i praktiken...

Patent i övrigt:
Patent ska gynna småföretagande, istället har det blivit big business att patentera IT-lösningar och medicin. Det kostar enorma summor att ta ett patent, och företagen får överdrivet stort inflytande över skapandeprocessen när de kan bestämma vilka som får köpa patenterade lösningar, och till vilket pris.
Att patentera till exempel genmodifierade grödor är absurt, man borde genomföra reformer inom patentverksamheten för att stimulera entrepenörskap och nyföretagande, istället för att låta storföretagen få monopol på nya idéer.

Nu har jag tömt min hjärna på allt vad jag tycker och tänker. Har ingen aning om vad jag ska rösta på när det väl är dags dock.
Blocken verkar driva en populistisk "jag kan lova mest"-politik som är helt verklighetsfrämmande.
Skulle jag rösta på något parti bland de stora blir det Moderaterna, fyra år i majoritet är för lite för att hinna göra någon skillnad, jag tror det är bättre med konsekvent politik under flera år än att hoppa fram och tillbaka.

Men, som det ser ut nu verkar det inte göra så stor skillnad vilket block som vinner, så jag lutar rätt mycket åt piratpartiet eftersom deras stora sakfråga är patent, copyright och integritetsfrågor. Genom att få in dem i riksdagen kan de kanske uträtta saker mycket snabbare än blocken själva kan?

Jag tror det är fel att rösta på block, jag tror mer på att rösta på ett flertal mindre partier, som kan driva tydliga sakfrågor och göra större skillnad.

EDIT:
Jag provade SVT's valkompass, och förvånande nog fick jag högst procent för KRISTDEMOKRATERNA. Sjukt va? Jag är typ den minst religiösa person som finns, men samtidigt har jag även tidigare valår tyckt att, bortsett från deras åsikter kring kristendom i skolan, samt åsikter om homosexuella, haft rätt vettiga åsikter om saker.

Piratpartiet fick bara 25% på mitt test, men det tror jag mest beror på deras snäva sakfrågor, som jag annars håller med starkt om, fast som kanske inte fick så mycket plats i testet.

Hursomhelst kommer jag rösta pragmatiskt när jag väl röstar, inte av ideologiska skäl. Jag kommer rösta på det parti jag tror gör mest skillnad, och vill genomföra mest saker som jag också tror på.
Även om det *brrr*, innebär att jag måste rösta på ett religöst parti...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar