torsdag 7 april 2011

Energi och information

Låt oss säga att vi vill simulera en atombomb. Inte bara våra fysikaliska förklaringsmodeller som skulle krävas för att simulera en atombomb, utan alla de lagar som styr varje partikel involverad i det som utgör en atombomb. Skulle detta då gå att göra, på samma tid som det tar för en atombomb att explodera, med mindre energi än vad som frigörs i en atombomb?

Dvs.Går det att simulera något komplext med något mindre komplext?

Instinkten säger: nej, det går inte. Det går inte att simulera ett avancerat system med ett mindre avancerat system. Information är starkt bundet till fysikens lagar och det system som vi vistas i, eftersom information "är" vårat system. Informationen är elektromagnetisk våg, en massa som förskjuter en annan, eller en elektrisk impuls som fortplantas mellan våra nervceller.

Skulle vi kunna vara en del utav en simulation? Nja, isåfall måste systemet som kör våran simulation vara större, eller åtminstone så är simulationen vi lever i betydligt långsammare än det system som kör oss. (Jfr att det går att rendera en högupplöst bild på en gammal dator, det tar bara längre tid).

Eller:
Det kommer alltid krävas fler moment för att simulera något, än det enda moment när det bara händer.

Tänker mig då, att vi kanske kan uppnå en slags datorkraftsingularitet, när datorkraften inte kan utvecklas mera, som uppnås när beräkningskraften i datorn närmar sig förmågan att beräkna något av samma komplexitet som den energi som krävs för att driva datorn utgör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar