måndag 7 februari 2011

Ekonomi igen dåråva...

Jag avskyr tre industrier av rent principiella skäl, gemensamt för dessa är att de inte skapar värde, utan bara flyttar omkring det;

1: Reklamindustrin
Reklamindustrin skapar inget värde. Visserligen krävs det viss insats för att visa användbarheten i en produkt, men den mesta reklamen går bara ut på att få ett mentalt fotfäste för en produkt, så vi väljer den över en annan. I processen går en massa pengar åt till att skapa en opinion.

2:Lottoindustrin
Lotterier flyttar bara pengar fram och tillbaka, i processen går det åt pengar till marknadsföring, flådiga casinos eller bara ren tillverkning av lotterna. När jag kollar på trisskrapet varje morgon slås jag av hur primitivt det är. Hur fånig programledaren är när han står där och ställer tafatta frågor till den "lycklige". Nu är det inte så att jag aldrig köper lotter liksom, jag förstår spänningen som ligger bakom när man köper en lott (jag gör det säkert en gång i månaden). Men å andra sidan, så förstår jag också tjusningen med alkohol, eller tjusningen med heroin. Det betyder inte att jag tycker att de sakerna är okej för det. Sakerna är dåliga för oss som samhälle just för att de är så lockande för den enskilde personen.

3: Alkohol- och tobaksindustrin.
Det säger sig självt, skulle man beskatta alkoholen efter vad den kostar samhället skulle en flaska vodka kosta 750 spänn istället för 250. Visserligen kan man argumentera att viss alkoholkonsumtion bidrar till ett samhälles kultur, tänk er böljande skotska höglandet och whisky, eller mikrobryggerier i Danmark... Men som med allt gäller det vid måttligt bruk, man kan knappast kalla det som försiggår på gator och torg, hemma i tonårsrum eller parkbänkar för kultur. Eller jo, kan man väl. Men det är kultur att slå sönder en tunnelbanevagn också, liksom.

Klart jag förstår hur alla de här industrierna har sina värden, jag menar, dissar man de här kan man såklart också dissa konstmarknaden, eller filmindustrin, massa saker som inte ger "beständiga värden" på samma sätt som exempelvis ett hus ger. Men poängen är att dessa ska göras med måtta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar