onsdag 23 mars 2011

Värdet av det vi inte gör

När jag läser Scott Adams blog påminns jag om en tankegång som jag också ofta haft; värdet av det vi inte gör. Alla våra val kostar pengar. Vissa val kostar mer eller mindre pengar, och ofta betalar vi ett högt pris för en valfrihet som i majoriteten av fallen inte efterfrågas.

Scott Adams drar exempel på hur mycket resurser som hade sparats på att övervaka allting (pengar som vi också skulle sparat) eftersom man då skulle kunna undvika brott, man skulle aldrig glömma bort var man lade saker, olyckor kunde undvikas etc.

Kostnaden för att implementera ett sådant big-brothersystem hade varit otroligt låg i jämförelse med vad man hade sparat, speciellt nu när tekniken är tillräckligt billig.

Dock kommer det inte vara staten som inför detta, vi kommer frivilligt avsäga vårat privatliv för de kostnads- och besvärslättnader det medför. Redan nu har vi lagt ut mycket av vårat privatliv för allmänhetens beskådan (genom sociala nätverk) på grunden av att det är bekvämt.

På samma vis kommer vi offra andra privata områden i besparingssyfte, ett exempel Scott tar upp är hur försäkringsbolag i USA redan nu kan erbjuda upp till 30% lägre trafikförsäkring om man låter installera GPS i bilen som loggar bilens trafikmönster.
Tanken är att man lättare ska kunna bevisa om bilen befann sig i ett riskområde eller gjorde en riskfull manöver då en olycka inträffar.

Det är inte svårt att se hur liknande kostnadsnedskärningar kan dyka upp i andra områden.
Säg att din livsförsäkring blir billigare om du loggar att du varit på gymmet tre gånger i veckan, eller att du går med på test för alkohol, nikotin eller narkotika en gång varje vecka.

Låt säga att det sänkte kostnaden, även om du är brukare, bara för att försäkringsbolaget får bättre underlag att gå på, skulle de inte vara värt att ge upp sitt privatliv inom det området? speciellt när man börjar tänka på hur sällan man utnyttjar det faktum att man har frihet att välja att dela med sig av den informationen?

Faktum är ju att vi redan nu betalar för alla dessa saker, indirekt. Försäkringskostnader bygger ju på de kostnader försäkringsbolaget måste täcka för att vara vinstdrivande, och till dessa kostnader kommer de utgifter de får från personer som behöver täckning av försäkringen.

Jag vet inte själv om jag skulle vilja bo i ett extremövervakningssamhälle, men jag kan definitivt se hur det skulle göra mycket väldigt billigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar